Informacje o Zakładzie Usługowo-Handlowym Jandik z Raciborza
Zakład Usługowo-Handlowy "Jandik" – Serwis ostrzenia rozpoczął działalność w 1995 roku. Firma powstała na bazie doświadczeń, jakie wcześniej zdobyła, realizując program serwisowania urządzeń dla przetwórstwa mięsnego.
Zakłady mięsne są przedsiębiorstwami bogato wyposażonymi w różnego rodzaju urządzenia tnące i rozdrabniające, znacząco wpływające na efekt końcowy produktu.
Aby zaspokoić potrzeby tak dobrze wyposażonego rynku, rozpoczęto działania mające na celu uzyskanie niezbędnej wiedzy poprzez praktykę w zachodnich firmach. Po uzyskaniu certyfikatów takich firm jak: Dick czy też Steffens.
W 2001 roku „Jandik” został uhonorowany statuą "Firma z Jakością 2001". W lutym 2002 Zakład po roku przygotowań, po przeprowadzeniu audytu certyfikującego, wykonanego przez RW TŰV z Essen, uzyskał certyfikat jakości ISO 9001:2000 zgodny z normą EN. System ten dyscyplinuje reżim realizowanych usług w zakresie stałego nadzoru pomiarów, wzornictwa i zgodności z normami producentów noży. Swoje narzędzia ostrzą tu renomowane zakłady mięsne z Polski.
Stała współpraca z technologami produkcji pozwala na walidację procesu, tj. ciągłą ocenę świadczonych usług.
Celem Firmy jest uzyskanie pełnego zadowolenia Klienta w zakresie świadczonych usług poprzez realizację Systemu Zarządzania Jakością zgodnie z normą PN-EN ISO 9001:2000. ZUH "Jandik" jest również przedstawicielem Bydgoskich Zakładów Maszyn Gastronomicznych "Ma-Ga" realizując program sprzedaży krajalnic i pozostałego asortymentu będącego w ofercie firmy Ma-Ga oraz prowadzi fabryczny serwis gwarancyjny i pogwarancyjny.
Ścisła współpraca ze środowiskiem raciborskim pozwala na trafione decyzje w zakresie wsparcia finansowego i merytorycznego grup najbardziej tego potrzebujących. W ramach tych działań wspierana jest działalność klubów sportowych, przedszkoli, domu spokojnej starości, zespołów muzycznych i teatralnych, programów charytatywnych, głównie dotyczących dzieci. Sprawia nam to dużą satysfakcję tym bardziej, że te wielkie serca, tych małych, potrafią się szczerze cieszyć i śmiać.
Członkostwo w Śląskim Cechu Rzeźników i Wędliniarzy w Katowicach pozwala firmie na zacieśnienie kontaktów z branżą przetwórstwa mięsnego, jak i na łatwiejszym zrozumieniu aktualnych potrzeb kontrahentów.
Właściciel firmy jest również członkiem Raciborskiej Izby Gospodarczej, gdzie aktualnie pełni funkcję członka Rady Nadzorczej.